eksterioer 2013 1

Nyhedsbrev ONLINE SHOP SITEMAP

orange_dotHumor & satire

Print

Af Anders Hjorth-Jørgensen

Første nummer af ugebladet KONG KYLIE kom i slutningen af december 1948 som nr.1/1949. Indtil nr. 2/1952 blev det udgivet i formatet 18,5x25,5. Derefter og indtil sidste nummer (nr.40) i oktober 1955 blev det udgivet i almindeligt tegneseriehæfteformat.

I 1955 skrev Tørk Haxthausen i bogen Opdragelse til terror bl.a. dette om tegneserierne i Kong Kylie: "Kong Kylie er en smule skarpere i tonen, med flere voldsomheder, end Skipper Skræk-bladet ... De fortsatte historier er på samme plan som i Skipper Skræk-bladet, måske lidt ringere ... Panda er en dyreserie, bedre tegnet end flertallet, men af afgjort uhyggelig virkning på mindre børn, ikke på grund af handlingen, der er ret uskyldig, men ved sine billeder, som er fulde af groteske skikkelser i mærkeligt middelalderlige og skumle omgivelser ... Erik Vidfare, der har tekst i sammenhængende afsnit under billederne, er veltegnet ... Serien er ret renfærdig og røbet glimt af virkelig fantasi, men billederne er for små ... Dickie Dare er en rå, dum og grim serie i grelle kulører og tegnet med fede, sorte konturer. I de senere numre har serien vist eksemplarer på en betænkelig anti-intellektualisme ... Matho Tonga er en traditionel indianerserie med forholdsvis troværdigt miljø, jævnt dårlige tegninger ... Tom Cooper, der henvender sig til større børn og voksne, er en af de mest sympatiske serier herhjemme ... Der er en god portion menneskelighed og varme i denne serie, og det er det, der hæver den over mange andre. Teknisk er den ikke så fremragende ... Tintin er et mærkeligt spidst tegnet foretagende, en bastard mellem den humoristiske serie og eventyrer-serien. Handlingen er tit uhyggelig og grov ... Arkibald er en af de groveste og brutaleste amerikanske serier, som imidlertid herhjemme kommer i humoristisk udgave, betydeligt formildet, men dog med enkelte, ubehagelige mindelser om hjemlandet ... Lille Annie Rooney er en gammeldags tegnet serie ... Den svinger mellem sødladen sentimentalitet og skjult uhygge."

Der var og er dog andre meninger om den sag, som det fremgår af artiklen Skipper Skræk - samt af de til Kong Kylie knyttede biografier.

kong kylie 4 kong kylie 5 kong kylie 6

kong kylie 7 kong kylie 8 kong kylie 9

Billede øverst tv.:Nr. 3/1952
Billede øverst midtfor: Nr. 6/1952
Billede øverst th.: Nr. 24-31/1954

Billede nederst tv.: Nr. 32/1954
Billede nederst midtfor: Nr. 21/1955
Billede nederst th.: Nr. 40/1955