eksterioer 2013 1

Nyhedsbrev ONLINE SHOP SITEMAP

orange_dotHumor & satire

Print

Af Anders Hjorth-Jørgensen

I 1954 startede den unge danske historiestuderende Arne Stenby sammen med den svenske bladkonge Armas Morby forlaget Interpresse a/s. På trods af tidens fjendske holdning til tegneserier begyndte forlaget, der fik adresse i Dagmarsgade 10 på Nørrebro i København, samme år at udgive tegneseriehæfterne Wild West og Texas. I årene derefter fulgte bl.a. Tex Willer, Søren Spætte, Raketserier, Prærieserier, Akim og Gigant. Efter studier ved Den Grafiske Højskole besluttede Arne Stenby i 1959 at starte sit eget trykkeri. Dermed var Stenby Tryk en realitet.

arne stenby tex willer4

Tex Willer 1956-57

arne stenby raket6

Raketserier 1958

I 1961 flyttede forlag og trykkeri under samme tag på Krogshøjvej i Bagsværd med en omfattende produktion af tegneseriehæfter og -album de næste par årtier som resultat. Titelmæssigt var Interpresse den dominerende danske tegneserieudgiver ved indgangen til 1980'erne med Basserne som oplagsmæssig topscorer.

I 1973 solgte Arne Stenby 50% af Interpresse til den svenske Bonnier- koncern, og Armas Morby blev købt ud. Samtidig indgik Stenby de næste 17 år i Bonniers Semic Internationals bestyrelse. I 1986 købte Bonnier imidlertid resten af Arne Stenbys anparter i det, der nu var blevet IP-koncernen. Det drejede sig om Interpresse, Deres Forlag, Frederik E. Pedersen, Runepress og Holme Forlags- service. Stenby Tryk blev solgt til Arne Stenbys tre nærmeste medarbejdere. I 1980 købte Bonnier også tegneserieforlaget Carlsen, som fra 1983 delte adresse med IP på Krogshøjvej. I 1991 flyttede IP under navnet Semic InterPresse til lokaler i Nørregade i København og i 1996 til Rønnegade på Østerbro. Men da havde Arne Stenby for længst sluppet tøjlerne for at gå på pension.

Den 1. juli 1997 blev Semics tegneserietitler købt af Egmont, så Fantomet, Superman og Anders And fik samme udgiver: Serieforlaget. Så var forlaget Interpresse a/s så meget historie, at redaktionen, som nu ikke kun skulle skifte adresse men også forlag, besluttede at sætte direktionskontorets Wild West-reklame fra 1954 og portrættet fra 1991 af det hedengangne forlags stifter på museum. Derfor kan disse historiske effekter i dag ses på Tegneseriemuseet i Danmark.

Læs mere om Forlaget Interpresse her:
http://www.interpresse.dk/

Interpresse & Kure: Dansk tradition og amerikanske superhelte

I 1974 blev Henning Kure ansat som albumredaktør hos Interpresse og kom som sådan til at sætte sit afgørende præg på udbuddet af udenlandske serier på det danske marked. I slutningen af 70'erne tog han initiativ til produktion og udgivelse af danske tegneseriealbum. Blandt de første var Freddy Miltons Klatten kommer, Sussi Bechs Zainab, Ole Pihls Reporterne og Rune Kiddes Man siger så meget. Allerede i 1979 var han producer af Peter Madsens Valhalla, hvor han indgik i forfatterteamet sammen med tegneren og Hans Rancke-Madsen. Senere blev teamet udvidet med Per Vadmand. Kure satte også tegneren Orla Klausen i gang med at udgive Jens Langkniv i 1981. Samme år gik han sammen med forfatteren Per Sanderhage og Klausen i gang med 1. bind af Skjoldungerne, som siden har været hans dårlige samvittighed. Albummet udkom i 1983, men på trods af planer om det modsatte er den uafsluttede historie aldrig blevet videreudviklet. Efter en periode som forlagschef på fusionen af Interpresse/Carlsen - dvs. Semic - fortsatte han som udviklingschef og redaktør af forlagets superheltehæfter. I 1984 tog han initiativet til en målrettet og overskuelig udgivelse på dansk af det amerikanske forlag Marvels efterhånden uoverskuelige superhelteunivers. Flere forsøg havde været gjort tidligere, men uden større succes. Siden 1984 er det imidlertid lykkedes under Henning Kure og Morten Søndergaards - og senere Michael Nielsens kyndige redaktion at udgive en ubrudt række af hæfter med Edderkoppen, De Fantastiske Fire, Dæmonen, Hulk, Projekt X m.fl. under fællestitlen Marvel-klubben. Årsagen er ikke mindst den, at de har gjort det muligt også for danske læsere at følge med i de indviklede intriger, som krydser fra den ene serie til den anden. I 1987 blev denne succes fuldt op med "Super-klubben", som rummede superhelteserier fra forlaget DC, bl.a. John Byrnes Superman.