peterogpingtop

Nyhedsbrev ONLINE SHOP SITEMAP

red_dotStorm P.

Print

Makkerparret Peter og Ping er hovedpersonerne i en af de mest populære tegneseriestriber som Storm P. skabte. Det var en af de første danske tegneserier, der for alvor blev kendt uden for landets grænser. Den 8. marts 1922 gjorde Peter Vimmelskaft sin entre i B.T. i serien Peter Vimmelskafts Oplevelser. Senere på året, d. 7. november, kom den lille pingvin, Ping, til. Det blev til i alt 8.000 tegninger med de to figurer i løbet af 27 år. Serien havde en daglig stribe, og om søndagen udkom den i en helsides udgave i farver. Den blev en enorm succes og var en medvirkende årsag til at B.T.s  oplag steg kraftigt.

pp2 Serien handler om den trivelige lille mand med bowler, butterfly og cigar - Peter Vimmelskaft, og hans ligeså velklædte pingvin, Ping. Det er de dagligdags små begivenheder og særligt deres møder med andre personer, der er omdrejningspunktet.   De små situationer ses fra to vinkler – først gennem den snusfornuftige voksne Peter, og dernæst den lille rapnæbbede Ping, der tit har et ganske andet perspektiv på tilværelsen. De lægger mærke til vidt forskellige ting, og det er sammenstødet mellem deres observationer, der skaber de finurlige pointer og replikskifter. Peter er en velformuleret herre, mens Ping har et lille ordforråd - ”Højt Skum”, ”Den er pingeling”, ”Humbum” og ”First Class” er et par af de gloser, Ping ofte skyder ind. Disse blev hurtigt adopteret i det daglige talesprog og blev en del af datidens københavnerjargon.

ping-udtryk

Peter Vimmelskaft er en beleven og sympatisk herre, hvor Ping er en mere flabet og umiddelbar karakter, som vedholdende forsøger at punktere den logik, Peter lægger for dagen.

Peter er i sin tilgang til verden meget lig Storm selv, og de personer Peter og Ping møder, er da også baseret på mennesker, der hørte til Storms egen omgangskreds. Inspirationen til serien hentede han i dagligdagens oplevelser og i de samtaleemner, der optog datidens københavnere. Formuleringer er taget direkte ud af Storms eget liv. Han kunne sidde hos barberen, høre en kvik bemærkning og udbryde: ”Det er en Peter!” - hvorefter den kunne indgå i morgendagens serie. ”Højt Skum” er f.eks. et udtryk, som Storm havde fra en skuespiller, der altid på den samme beværtning bestilte en øl med netop disse ord.

Seriens humor ses mere i sprogets finurligheder og menneskelige relationer end i en fortløbende fortælling med billedlige effekter. Tegnestilen er enkel - personerne er tydeligt karikerede. Tekst og billede vægtes ligeligt, og der sker ikke så meget i rummet udenom figurerne. Det er i teksten - i meningsudvekslingen, ordspillene og det underforståede - at handlingen udspiller sig. Som f.eks. i ”Skæmtende optrin på fortovet” fra 24. febr. 1941:

optrin

En dagligdags situation, der bliver vendt på hovedet med sproglig finesse.

Peter og Pings popularitet kan også måles i den mængde af merchandise, der blev lavet med de to karakterer. Kaffestel, dukker, porcelænsfigurer, legetøj, malebøger, sparerbøsser mm. Ikke før havde man set så massiv markedsføring af tegneseriefigurer. I 1927 oprettede Det Berlingske Hus Ping Klubben for børn. Den blev en stor succes og havde på sit højeste godt 80.000 medlemmer.

Peter og Ping merchandise

Peter og Ping merchandise.

Ping Klubben lavede forskellige arrangementer og konkurrencer for børn året rundt, og man fik et bevis og et emblem på sit medlemsskab. Disse tiltag var noget, der i høj grad knyttede børn, og dermed også deres forældre, tættere til avisen.

Du kan se flere Peter & Ping i Samlingen »

peterogpingbukker