opfindelsetop

Nyhedsbrev ONLINE SHOP SITEMAP

red_dotStorm P.

Print

Betegnelsen "En Storm P. opfindelse" er gået ind i det danske sprog, som betegnelsen af en teknisk konstruktion af indviklet og absurd karakter. En sådan opfindelse er et apparat, der skal løse et lille, nærmest ubetydeligt problem ad en sindrig og kompliceret vej.

Storm P. startede med at tegne opfindelserne i 1910 til tidsskriftet Klods Hans. Disse første opfindelser havde Storm P. selv som hovedperson, og formålet med apparaterne syntes klart og gennemskueligt – en citronpresser, en neglerenser og en støvleknapper er blot nogle af funktionerne. De afspejler hans store interesse for mekanik og elektronik - imponerende tandhjul, kraner og rygende skorstene er elementer, der går igen. Men også store vilde dyr – elefanter, hvaler og kænguruer, der ser fortabte ud i det maskinelle virvar. De er dog stadig vigtige for at opfindelsen kan fungere.

Storm tegnede løbende opfindelser frem til 1949, og de fleste af dem blev udgivet som en af de daglige tegninger kaldet "Dagbogsblade" i Berlingske Tidende. Senere opfindelser kan opdeles i temaer – og her er det ikke længere Storm selv, der er hovedpersonen. Selve meningen med opfindelserne virker ikke ligeså åbenlys som i de tidlige - det er mere diffust, hvad frembringelsen egentlig kan bruges til, ud over at være en opfindelse. For eksempel opfindelsen"En lille pudsig Anordning for Folk, som i den ældre Alder vil have Tiden til at gaa paa en fornøjelig Maade" eller "Cykel for nonchalante Personer, som holder af at køre med Hænderne i Lommen".

Særligt cykler er et tema han fabulerer over, men også rygeapperater, flyvemaskiner og automobiler bearbejdes. Ofte er der tale om konstruktioner, frem for egentlige maskiner eller opfindelser, idet "opfindelsen" består i forskellige dagligdags og forhåndsværende ting sat sammen på nye overraskende måder. Musikinstrumenter, møbler, pølser, paraplyer, hunde og katte er remedier, der tit indgår.

cykler

Optimistiske Cykler. Særligt anvendelige for milde, glade mennesker, som ikke tager tingene alt for højtideligt. Det må indrømmes, at hjulene på den bagerste cykel ikke er vor egen opfindelse men at de er fremstillet af en skotsk hjulfabrikant.
Fra Mine Opfindelser 1939. 

I hæfterne "Mine Opfindelser", der udkom en gang om året fra 1939- 1944, samlede Storm P. både nye og ældre opfindelser, der tidligere var udgivet som dagbogsblade. Teksten til dagbogsbladende blev revideret, så opfindelsen ikke længere var knyttet til den oprindelige ide. Ofte var den nye tekst ret langt fra dagbogsbladsteksten, og tit var den knyttet til livet i Danmark under krigen.

Fælles for opfindelserne er, at de tilsyneladende er apparater, der skal lette dagliglivet og gøre det nemmere at være menneske. Men det absurde er, at opfindelserne komplicerer dagligdagens gøremål i stedet. På den måde bruger Storm P. humoren til at antyde en skepsis mod den fremskridtstro, der ellers herskede i starten af århundredet. Som et typisk eksempel på dette, kan nævnes teksten til tegningen fra 1938, hvor to mænd, iklædt hver deres sindrige anordning, mødes:

mennesket-og-maskinen

- Nu skal der holdes et foredrag om "Mennesket og Maskinen.

- Ja - det skal holdes pr. maskine, og jeg sender en maskine hen at høre det – da jeg selv har for travlt med min maskine.

Du kan se flere af Storm Ps opfindelser i Samlingen »