laes comics top

Nyhedsbrev ONLINE SHOP SITEMAP

green_dotBesøg museet

Print

Gratis undervisningsmateriale til folkeskolens ældste klasser.

Det er ikke helt tosset at læse tegneserier. Nyere forskning i ind- og udland viser nemlig, at læsning af tegneserier er et effektivt didaktisk redskab til at styrke læsesvage og/eller læseuvillige elevers motivation.
I de seneste år er det litterære marked inden for grafiske romaner eksploderet med nye udgivelser af særdeles høj kvalitet, og der findes både temaer og grafik, der appellerer til selv den mest kritiske læser. Læsning af tegneserier, der positivt udfordrer både visuelt og intellektuelt, har vist sig at være indgangen til videre læsning af andre tekster. Genren kan derfor med fordel anvendes til eksempelvis Understøttende Undervisning eller som træning i visuelle tekster.

Storm P. Museet har med udgangspunkt i vores tegneseriesamling udviklet en App, der træner læsning. App'en er baseret på uddrag af tre udvalgte tegneserier, og de tilknyttede opgaver er såvel underholdende som læseteoretisk understøttet. App'en kan bruges selvstændigt, men vil give et bedre læseudbytte, såfremt du har arbejdet med en eller flere af de udvalgte tegneserier i undervisningen.
OBS! Kun til iPad og tablets, ikke til iPhones og de fleste andre smartphones.

I spalten til højre kan du læse eller downloade en lærervejledning, der giver en generel introduktion til tegneseriens kulturhistoriske baggrund, analysemetoder og til, hvordan du kan arbejde med genren. Der gives endvidere forslag til længere undervisningsforløb, hvor du kan benytte de tilhørende kopiark. De foreslåede undervisningsforløb lægger op til, at eleven f.eks. enten vælger at gå i dybden med analyse af en enkelt tegneseries tematik, eller arbejder kreativt med genren og selv skaber en stribe.

Målgruppe

Materialet henvender sig primært til læsesvage i folkeskolens ældste klasser og er udviklet i samarbejde med elever fra Ørestad Gymnasium. Vi har på den måde bestræbt os på at imødekomme unges interesser i såvel materialets indhold som form. Der er udvalgt tre meget forskellige tegneserier, der har forskellig sværhedsgrad og derfor kan bruges differentieret.

De udvalgte tegneserier

Persepolis – en selvbiografisk tegneserie om pigen Marjanes opvækst under den iranske revolution.
The Walking Dead – en postapokalyptisk tegneserie, der ud over zombier, omhandler svære relationer mellem mennesker.
Pssst! – en dagbogsagtig tegneserie om venindeskab, identitet og om at finde ind til den man er.
Du kan desuden downloade en separat lærervejledning til The Walking Dead, skrevet af en svensk udskolingslærer, Melinda Galazy.

Materialer