tre-smaa-maend top

Nyhedsbrev ONLINE SHOP SITEMAP

red_dotStorm P.

Print

nr.1Med Storm P. s serie om "De 3 små mænd og Nummermanden" blev tegneserien som medie for alvor introduceret i Danmark. De karakteristiske tre små mænd med høje hatte blev, efter at have været bipersoner i en anden serie "Kan de det?", hovedpersoner i deres egen stribe. Seks uger efter denne debut d. 7. marts 1913, kom Nummermanden til. Serien blev publiceret i Storms selvredigerede blad "Storm", som en fortløbende historie i 27 blade. Denne fortælling blev også udgivet i et samlet hæfte med titlen "De 3 små mænd og Nummermandens arv". Efterfølgende kom serien i bladet "Verden og Vi" frem til 1916 og derefter i det nystartede B.T. frem til 1923. Efter 1923 kom den mere sporadisk i forskellige blade og aviser. Det svenske Vecko-Journalen kørte også serien fra 1916-23.

nr.2

Serien er en tegneserie i ordets egentlige betydning. Handlingen udspiller sig pantomimisk i fire rammer, og er ikke som den senere serie med Peter og Ping båret af samtale og tekst. Serien er næsten uden tekst – af og til ses enkelte talebobler - og pointerne er letforståelige, og dermed særligt egnede for børn. De tre små mænd er selv arketyper på uartige børn, og serien handler om deres skarnsstreger med intetanende mennesker og dyr, som de møder på deres vej.

Drillerierne er mangfoldige. Det er lige fra noget så uskyldigt som at komme sæbevand i en musikants basun til noget mere graverende såsom at binde en sovende politimand fast til en bil. Ofte er det ret barske løjer, som de skadefro grinende slipper af sted med. Det hænder dog i ny og næ, at de selv bliver ofre for de narrestreger, de så groft udsætter andre for. Når spøgen mislykkes, udvandrer de med ansigterne fortrukket i sure miner.

Klik på pilene for at se de næste billeder (beklager - pt. ikke i funktion).

Serien er som de samtidige amerikanske "The Katzenjammer Kids" – på dansk "Knold og Tot"- præget af en vanvittig og barok form for humor. På samme måde som Knold og Tot gør oprør mod autoriteterne, er De tre små mænd også så absolut anarkister – lov og orden er ikke noget, de bifalder.

nr.3

Tegnestilen er enkel, men dog alligevel detaljeret med overraskende og absurde indfald. Figurerne sprænger ofte rammen, ved at bruge tuschstregen som f.eks. en snor eller en væg at støtte sig op ad. Nummermanden kan også have sit mas med tallene, når de er undsluppet rammen, og han ikke kan nå dem.

Storm gjorde meget for at udbrede kendskabet til serien. De tre små mænd var at se på postkort, i annoncer og som udsmykning på ølstuer. Et tilløbsstykke var, da han kombinerede tegningen med sine evner som skuespiller og optrådte som "hurtigtegner" i Cirkus Varieté på Axeltorv i 1919, hvor han tegnede og fortalte historier med De 3 små mænd.

nr.4

De stumme spilopmagere med den fantastiske mimik og gestik, viste sig at være meget egnede til tegnefilmmediet. Produktionen af tegnefilm var ikke-eksisterende i Danmark i starten af århundredet, og Storm var derfor en af de første danskere, der gav sig i kast med dette. Man kunne dog godt se tegnefilm i danske biografer i 10erne. I forbindelse med filmjournaler eller ugerevyer, der hver uge præsenterede de vigtigste begivenheder fra ind og udland , blev der som en morsom lille afslutning vist en tegnefilm. Men længere tegnefilm blev først almindeligt i  20´erne og 30'erne. Disse var som oftest engelske og amerikanske. I de lande var det almindeligt at de populæreste tegneserier blev omdannet til film. Storm begyndte i 1919 at producere en tegnefilm med De 3 små mænd, og 1920 havde denne første danske tegnefilm "Øen" premiere i Paladsteateret i København. Sammen med filmfotografen Karl Wieghorst producerede han yderligere fire tegnefilm med De 3 små mænd og Nummermanden - "Gåsetyven", "Foryngelseskuren" og "Klarinetspilleren" i 1920 samt "Jernmiksturen" i 1921.  

Ud over tegneserierne og tegnefilmene udkom der hæfter og bøger med De 3 små mænd og Nummermanden. Storm tegnede desuden en billedbog med de populære spilopmagere – "De 3 små mænd og den vidunderlige vandkande". Den blev dog først udgivet i 1952, tre år efter hans død.

3sm haefte

Du kan se flere De tre små mænd og Nummermanden i Samlingen »