eksterioer 2013 1

Nyhedsbrev ONLINE SHOP SITEMAP

orange_dotHumor & satire

Print

Af Anders Hjorth-Jørgensen

I 1949-50 tog Centropress med administrerende direktør Valentin Hansen og chefredaktør K.B. Friberg-Jacobsen konkurrencen op med P.I.B. om de danske og udenlandske avismarkeder. Centropress var en afdeling af Provins-Pressebureauet med adresse Pustervig 3, København K. Bureauet tilbød sine kunder modestof o.a. til underholdning og populær orientering af avislæserne, politiske biografier, aktuelle oversigtskort, hobbyspalter, vittighedstegninger og tegneserier. Således også flere danskproducerede, bl.a. af humoristerne Axel Østrup, Frederik Bramming, Sven Baré og "klassikertegneren" M.K., dvs. Magnus Kristensen.

Der er god grund til at mistænke folkene bag Centropress for at have skævet til den danske tegner Miks succes med Ferd'nand i det store udland - specielt i USA - ved tilrettelæggelsen af bureauets tegneserielinie. For de tilbudte danske tegneserier var alle pantomimestrips, som umiddelbart uden oversættelse kunne placeres i hvilken som helst af verdens aviser. Ifølge Valentin Hansens reklamebrøl fandt man bureauets tegneserier i snesevis af publikationer i flere lande. Der er dog grund til at formode, at de holdt sig indenfor landets grænser og kun blev bragt i ganske få danske aviser: Top Hat i bl.a. Assens Folkeblad, Lolland-Falster Stifttidende og Ribe Stifttidende.

Den 29. marts 1950 afgik der brev via luftpost fra Metropolitan Press Agency i New York til Friberg-Jacobsen. MPA har tilsyneladende på foranledning af denne leveret tilbud til Centropress og undrer sig over endnu ikke at have modtaget positivt/negativt svar. Brevet tyder på problemer - måske af økonomisk art - på en virksomhed, som ikke fungerer.
Da Centropress ophørte, overtog P.I.B. bureauets arkiver. Når ovennævnte brev derfor 39 år senere dukker op i P.I.B.s arkiv, er der grund til at formode, at det nåede adressaten, da firmaet var under afvikling.

Sven Baré

Autodidakt, meget produktiv dansk vittighedstegner, født i 1895, død 1975. Baré arbejdede for en række aviser og blade, bl.a. Hjemmet, Familie-Journalen og Ude og Hjemme. I 1937 startede han det satiriske hæfte Peberbøssen. I 1946 havde han sin iderige pantomimestrip Top Hat parat til udgivelse som årshæfte, men projektet blev ikke realiseret. Til gengæld blev den et par år senere markedsført således af pressebureauet Centropress: The world's most mirth provoking comic strip. The ultimate in keen wit, amiable satire and sparkling humor is combined here. Top Hat by Baré, the most famous comic artist in Scandinavia. Store ord om en strip, som sine kvaliteter til trods aldrig nåede den store udbredelse, og en tegner, hvis navn dengang og i dag kun de færreste kender.

centropress2

centropress3

centropress4

centropress5