eksterioer 2013 1

Nyhedsbrev ONLINE SHOP SITEMAP

blue_dotOm museet

Print

Pressemeddelelse februar 2020

Satiren er blevet mere politisk end den har været længe. Snart stiller en ny udstilling skarpt på den politiske satire som våben, værn og ventil i to forskellige tidsaldre: nutidens og besættelsestidens.

Trump viser bar røv til Dronningen, og Pernille Vermund får en tungeslasker af Jonathan Spang. Hitler vasker sine blodige hænder, mens Liva Weel synger ’Man binder os på mund og hånd’ og spidder nazisterne under dække af en sang om kærlighed.

Udstillingen ’Latterfronten – Politisk satire under 2. verdenskrig og i dag’ lader to tidsaldre mødes, når den åbner 5. maj 2020 på Frederiksbergs to museer for humor og satire: Storm P. Museet og museet Alhambra.

Nutidens aktuelle komikere og tegnere mødes i en lattervækkende konfrontation med bladtegnere og revykunstnere fra tiden op til og under 2. verdenskrig. I begge perioder tjener den politiske satire som folkeligt våben mod politikere og selvudnævnte autoriteter. Et troldspejl, der værner os mod usandheder, hykleri og magtmisbrug. Og en ventil for alt det, som det ellers er svært at få luft for.

Komikere bliver politikere og tegnere sætter nationen over styr
Efter karikaturkrisen i 2005/6 og attentatet på Charlie Hebdo i 2015 står det klart, at den politiske satire lever i en ny virkelighed med mere opmærksomhed og større betydning. Samtidig er der sket en opblomstring herhjemme, hvor især tv- og radioprogrammer som Tæt på sandheden og Den korte radioavis øger det politiske fokus i satiren. Og hvor komikerne sprænger grænserne og selv træder ind på den politiske arena. F.eks. når de kysser en politiker, blander sig i politikernes pressemøder eller får en internet-troldehær til at køre EU-kampagne. Ved at flå politikerne rundt i deres eget mediecirkus æder komikerne sig ind på magten.

Satire for frihed
Selvom der er stor forskel på nutiden og besættelsestiden, er der alligevel slående ligheder i satiren. Under nazisternes besættelse af Danmark var det med livet som indsats at skabe satire. Tegnere og revy-kunstnere måtte bruge opfindsomme og udspekulerede metoder, og satiren blev på den måde en del af kampen mod besættelsesmagten.

I dag er friheden til at vælge sine ord langt større og truslen mere diffus, men satire kan også i dag koste dig livet. Komikere og tegnere opponerer mod tendenser, som i deres øjne stækker demokratiet og den fri debat – hvad enten de angriber politikernes spin og evne til at undvige kritik eller føler de får mundkurv på af statsledere, religioner og bevægelser, der føler sig krænkede. Hvor billedet stod klart i 1940, kan man i dag blive i tvivl: hvem har egentlig magten?


Latterfronten – Politisk satire under 2. verdenskrig og i dag
Udstillingsperiode: Fra 5. maj 2020
Udstillingen vises på Storm P. Museet og museet Alhambra, dobbeltbillet købes på Storm P. Museet.

Pressekontakt: Louise Trier 3073 8034 / Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.